Lascontainer en hybride stroomvoorziening
Sneller en beter lassen van PE-HD leidingen op locatie
Hoe kun je midden in een veld in de polder zeker zijn van de gewenste kwaliteit van het laswerk van PE-HD leidingen? En omdat er daar geen bouwstroomaansluiting ligt: kan het werk dan ook met een duurzame energiebron, met minimale CO2-uitstoot uitgevoerd worden? De Jongh Pipesystems uit Heijningen heeft binnen de nieuwe werkmaatschappij De Jongh Kunststofbewerking B.V. een mobiele lascontainer ontwikkeld in combinatie met een hybride stroomvoorziening waarmee de monteurs op de bouwplaats, zonder last van weer en wind, hoogwaardig laswerk kunnen verrichten. Directeur Gerjan Schreuders: “De kwaliteit gaat zienderogen omhoog, de productiviteit kan verdubbelen en de CO2-uitstoot kan juist halveren, omdat batterijen de stroomvoorziening grotendeels van het dieselaggregaat overnemen.”
De Jongh Pipesystems geeft sinds de oprichting in 2001 elke dag invulling aan de uitgangspunten kwaliteit, expertise en klantgerichtheid bij het vervaardigen van PE-HD leidingsystemen en betonbescherming. “Wij maken jaarlijks meer dan 15.000 PE-HD lasverbindingen voor de projecten die wij beleveren. Die worden door onze vakkundige monteurs op goed geëquipeerde machines uitgevoerd en daarna stuk voor stuk gecontroleerd op kwaliteit. Die hoge maatstaf in laskwaliteit wil je ook buiten in het veld bereiken. Dan zie je aannemers met doorwerktenten in de weer en dat werkt soms ook goed, maar het zou in onze ogen beter en sneller moeten kunnen. Vandaar ons idee om een speciale mobiele lascontainer te ontwikkelen in combinatie met een hybride stroomvoorziening.”
“Deze combinatie kunnen wij voor ‘eigen’ projecten inzetten waar wij ook het materiaal leveren, maar via de nieuwe werkmaatschappij willen wij die laswerkzaamheden juist ook uitvoeren voor aannemers en opdrachtgevers die zelf hun project aansturen en bevoorraden, maar het laswerk willen uitbesteden. Dan ben je met onze expertise en werkomstandigheden d.m.v. deze combinatie gewaarborgd van kwaliteit. Omdat we twee spiegellasmachines in de container hebben gemonteerd, kunnen we extra snel werken. Bovendien is het milieuverantwoord in combinatie met een hybride stroomvoorziening, die wij eventueel met groene stroom kunnen voeden. Alleen als het nodig is, schakelt het dieselaggregaat bij voor het opladen van de batterijen.”
Stap in duurzaamheid
Schreuders ziet dat opdrachtgevers steeds meer invulling geven aan hun duurzaamheidsambities. “Wij hebben antwoorden op hun milieuvragen. Zo kunnen wij grondstoffenpaspoorten overleggen zodat inzichtelijk is waarvan PE-HD-buizen worden gemaakt door onze toeleveranciers. Wij zijn MVO-gecertificeerd en beschikken over een vijf-sterren beoordeling van FIRA Sustainability. Ons dak ligt vol zonnepanelen en ons wagenpark voldoet aan de hoogste Eurocodes. In dit rijtje past de hybride stroomvoorziening voor de nieuwe lascontainer. Weer een stap om de CO2-uitstoot verder te verlagen binnen menig project.”
Zoals duurzaamheid hoog in het vaandel is komen te staan, daar mag wat Schreuders betreft kwaliteit eveneens meer aandacht krijgen. “Het is goed dat opdrachtgevers een levensduur van een lasverbinding van bijvoorbeeld 50 jaar echt bewezen willen zien. Kwaliteit kan niet alleen stoelen op beweringen en aannames... Daarin onderscheiden wij ons: we zijn ISO proces-gecertificeerd en werken onder andere volgens de NEN-norm 7200 spiegellassen en veilige parameters om verzekerd te zijn van de hoge eindkwaliteit. In het veld maken wij eerst proeflassen die worden beproefd op sterkte en er worden regelmatig onafhankelijke steekproeven genomen. Je kunt in het veld niet elke las controleren, maar we hebben met onze lascontainer ideale omstandigheden geschapen voor kwaliteit en productiviteit. We kunnen met deze lascontainer PE-HD leidingen van 630/710/800 mm spiegellassen.”
Praktisch inzetbaar
Het was echt ‘Willy Wortelen’ om van een reguliere 20ft High-Cube zeecontainer een passende, mobiele lascontainer te maken. Met plek voor de 2 lasmachines, voldoende stroomvoorzieningen, portaalkraan en wandopeningen - met veilige luiken - voor de doorvoer van leidingen. “De lascontainer is aan alle kanten getoetst op z’n praktische inzet. Daarnaast een hybride stroomvoorziening in een 10ft. zeecontainer. Er is interesse van partijen en ik ben ervan overtuigd dat veel projecten zich lenen voor deze innovatie. Zeker die projecten waar niet alleen naar de prijs, maar ook naar zaken als kwaliteit, productiviteit en duurzaamheid wordt gekeken.”
De Jongh Pipesystems heeft een uitstekende naam opgebouwd in de wereld van kunststof leidingsystemen en betonbeschermingsoplossingen. Zoals recent werd bevestigd bij het beschermen van aanlandingskabels van windparken op zee (HKN), waar hoge eisen werden gesteld aan temperatuurbeheersing en levensduur. Of bij de betonbescherming van rioolgemalen waarbij de H2S gassen het beton aantasten en een inwendige kunststof bescherming de levensduur van het beton fors heeft opgekrikt.
Interessant voor opdrachtgevers en aannemers
Gerjan Schreuders: “We bieden de markt one-stop-shopping, waarbij wij materialen leveren en het werk uitvoeren. Met onze nieuwe werkmaatschappij De Jongh Kunststofbewerking kunnen wij een deel van de uitvoering op ons nemen. Dat maakt ons extra interessant voor opdrachtgevers en aannemers die vaste toeleveranciers voor hun materialen hebben. We worden er steevast bij geroepen als een werk complex wordt. We zijn trots dat onze expertise daarbij tot oplossingen leidt. Het zou nog mooier zijn dat niet de prijs maar de kwaliteit altijd hét uitgangspunt is. Ik ben blij dat dit kwartje bij steeds meer partijen valt. En dat duurzaamheid geen loze kreet blijft, maar daadwerkelijk door opdrachtgevers en aannemers in hun projecten voorop staat. De lascontainer in combinatie met de hybride stroomvoorziening kan aan beide waarden van kwaliteit en duurzaamheid substantieel bijdragen.”